A tartalomból:

» Vezércikk: Az elégtelen tápláltsági állapotról - őszintén
» Dietetikus válaszol: Az időskori elégtelen energia- és tápanyagbevitel három fő okaVezércikk

Vissza

Az elégtelen tápláltsági állapotról - őszintén

A kor előrehaladtával az emberi test szembetűnő változásokat mutat, amelyek kapcsán sokszor nehéz megállapítani, hogy melyek pusztán az életkor, és melyek a helytelen életmód következményei.
A mozgásszegény életmód, a helytelen étrend, a friss levegő hiánya, vagy éppen a cigarettázás sajnálatos módon sok idős embert érint. Ezek az életviteli tényezők számos nem kívánatos tünetet eredményeznek, amelyek megfelelő energia- és tápanyagbevitellel mérsékelhetők.

Nézzük meg, mit eredményezhet az elégtelen tápláltsági állapot, illetve hogy milyen megoldást kínál a táplálásterápia?

Az elégtelen tápláltsági állapot kialakulásának veszélye az idősek otthonában élők 30 %-át érinti. Ezt az állapotot gyakran csak gyengeségként élik meg a gondozottak, pedig komoly következményei lehetnek.

  • Az immunfunkciók csökkenése miatt a veszélyeztetettek könnyebben betegednek meg, megnő a betegségek szövődményeinek száma, illetve hosszabb ideig tart a lábadozás a kórházban.
  • Az izomtömeg, az izom erejének és működésének csökkenése miatt egyre inkább mások segítségére szorulnak, elveszítik függetlenségüket, e mellett létfontosságú szerveik működése is csökkenhet. (pl. a légzőizmok és a szívizmok hatékonyságának romlása a légzőrendszer és a keringőrendszer elégtelen működéséhez vezethet.)
  • Az idősek gyakran csökkenő étvágyuk miatt nem tudják elfogyasztani azt a mennyiségű ételt, mely az energia- és tápanyagszükségletüket fedezné.

Amennyiben a fenti okok miatt a gondozott nem képes elfogyasztani a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagmennyiséget, akkor táplálásterápia alkalmazására van szükség.

Táplálásterápia során az el nem fogyasztott energia- és tápanyagmennyiséget speciális, gyógyászati célra szánt tápszer formájában fogyasztja el a gondozott. Ezáltal
  • növekszik az izomtömeg és az izomerő,
  • javul az immunrendszer működése és a sebgyógyulás,
  • csökken a fáradtság és depresszió,
  • mindezek által javul az életminőség.
Következő levelünkben a táplálásterápia formáiról, valamint jótékony hatásairól olvashat.

Köszönjük megtisztelő figyelmét!


Dietetikus válaszol

Vissza

Az időskori elégtelen energia- és tápanyagbevitel fő okai

Idősotthonokban végzett nemzetközi felmérések hívták fel a figyelmet arra a tényre, hogy az otthonban gondozottak 24 %-a a felkínált ebéd felét, 6,5 %-a a negyedét fogyasztja csak el. Közel 40 %-ának nem megfelelő a mikrotápanyag státusza vagy bevitele (vas, C-vitamin, folsav, riboflavin és D-vitamin).
(Forrás: Valentini L et al The first nutrition Day in nursing homes: Participation may improve malnutrition awareness, Clinical Nutrition, 2009, Finch S et al. National Diet and Nutrition Survey: people aged 65 years and over, London, The Stationery Office, 1998.)

  1. Az első lehetséges ok, hogy maga a felkínált étel nem megfelelő. Alacsony a tápanyagtartalma, mennyiségileg kevés, nem megfelelő a konzisztenciája a gondozott számára, szegényes az ételválaszték, ami könnyen az étvágy csökkenéséhez vezethet.
  2. Második okként az étkezésben tapasztalt nehézségeket találjuk. Jellegét tekintve ez lehet orális probléma (pl. foghiány, protézis), nyelési probléma, fáradtság, izomgyengeség, testi illetve szellemi fogyatékosság, vagy pszichés ok.
  3. Harmadikként említhetjük meg az egészségügyi személyzet nem megfelelő képzését. Ez jelentheti a hiányos táplálkozási ismereteket, nem tekintik a táplálkozást az ellátás alapvető fontosságú részének, nem ismerik fel a veszélyeztetett betegeket, adott esetekben nem alkalmaznak megfelelő táplálásterápiát, illetve nem megfelelők a menedzselési irányelvek és a rendelkezésre álló források.
Amennyiben a fenti okok miatt a gondozott nem képes elfogyasztani a szervezete számára nélkülözhetetlen tápanyagmennyiséget, akkor táplálásterápia alkalmazására van szükség.