A tartalomból:

» Vezércikk: Rágási és nyelési nehezítettségVezércikk

Vissza

Rágási és nyelési nehezítettség

A szükségleteknek megfelelő időskori táplálást gyakran akadályozza a rágóizmok csökkenő ereje, a fogágybetegségek miatt felgyorsult fogvesztés, illetve a nyelési nehezítettség. A fogpótlások, protézisek nyálkahártya-irritációt, gombás és bakteriális fertőzéseket okozhatnak, amelyek szintén veszélyeztetik a megfelelő tápanyagbevitelt.

Egészséges fogazat esetén is számolnunk kell a nyelőcső csökkent motilitásával, ami mögött a simaizom gyengülése, a beidegző neuronok atrophiája, a vérellátást biztosító erek atherosclerosisa áll.

A fenti tünetek miatt, időskorban még nagyobb figyelmet kell fordítani a valóban elfogyasztott ételmennyiség követésére, hiszen csak az az étel válhat a szervezet számára hasznossá, amelyeket el is fogyasztanak. Ilyenkor az ételkészítési eljárások közül a normál étrendről célszerű váltani a könnyű vegyes, pépes vagy folyékony változatokra.

A tápanyagszükségletet pépes ételekkel nehezen lehet fedezni, mivel azok sokszor nem elég vonzóak. Hosszú időn át alkalmazva a beteg számára egyhangúnak, unalmasnak tűnhet. Ezért csak olyan mértékben legyenek pépes konzisztenciájúak az ételek, amennyire feltétlenül szükséges. Például egy feltálalt főtt húsgombóc étvágygerjesztőbb, mint két evőkanálnyi főtt darált hús.

A folyékony étrend esetén már dúsítást kell alkalmazni, mert e nélkül a tápanyagszükséglet nem fedezhető. A dúsítás történhet fogyasztásra kész tápszerekkel (iható és szondatápszerekkel), vagy por formátumú komplex tápszerekkel (melyek tartalmaznak fehérjét, szénhidrátot, zsiradékot, ásványi anyagokat és vitaminokat), illetve tápszer modulokkal is (melyek bizonyos tápanyagokat tartalmaznak, pl. szénhidrátokat, fehérjét, stb.)

Következő levelünkben az időskori táplálás "aranyszabályairól" lesz szó, amelyeket eddig még nem említettünk.

Köszönjük megtisztelő figyelmét!