A tartalomból:

» Vezércikk: A tápláltsági állapot szűrése
» Dietetikus válaszol: Táplálás - decubitusban
» Otthonos történet: Kincs ami van! Vidám pillanatok...Vezércikk

Vissza

A tápláltsági állapot szűrése

Első hírlevelünkben a táplálás fontosságáról írtunk, amelynek folytatásaként szeretnénk most részletesebben is kitérni a tápláltsági állapotra, és annak szűrési lehetőségeire.

Ne ítéljünk első látásra!

A mindennapok során tapasztalhatjuk, hogy a másik ember tápláltsági állapotáról csupán egy egyszerű ránézéssel is gyorsan véleményt formálunk. Az idősgondozásban azonban ez a gyakorlat könnyen félrevezető lehet, hiszen a valós tápláltsági állapotot pl. ödéma, hypoproteinaemia, vagy ascites is elrejtheti…

A hibás gyakorlat eredményeként napjainkban az alultápláltságra veszélyeztetett betegek közel fele nem kerül kezelésre. Pedig ismert tény, hogy már az 5%-os testtömegvesztés is negatívan befolyásolja a gyógyulást, jelentősen rosszabb a sebgyógyulás és szignifikánsan magasabb a betegség miatti halálozás. Ez egy 70 kg-os beteg esetében csupán 3,5 kg fogyást jelent, amit ránézésre szintén nem lehet észrevenni.

A tápláltsági állapot objektív felmérésében segítenek a komplex tápláltsági állapot szűrési módszerek, amelynek egyik leggyakrabban használt eszköze a MUST (Malnutrition Universal Screenig Tool = Alultáplátság Általános Szűrési Eszköze).

[Vissza a lap tetejére]

MUST - komplex szűrési módszer

A MUST a felnőttek tápláltsági állapotát szűrő módszer, amely segítséget nyújt a tápláltsági állapot felméréséhez, egységes értékelést tesz lehetővé és kezelési irányelveket javasol.

A MUST három tényezőt vesz figyelembe.

Az első a BMI, azaz testtömeg index, amely a testmagassághoz viszonyított aktuális testsúlyt mutatja. Ez alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a szűrés pillanatában gondozottunk a saját testmagasságához képest normál tápláltsági állapotú, alultáplált vagy túlsúlyos. Vagyis a testtömeg indexnél a hangsúly a mai napon van. Az egyszer kiszámított BMI nem mutat tendenciát, nem tudjuk belőle, hogy milyen volt a beteg 2 héttel korábban vagy mi várható 2 hónap múlva.

Példa:
25-ös BMI-vel rendelkező lakóra akár azt is mondhatjuk, hogy nagyon jó tápláltsági állapotban van, noha lehet, hogy 2 hónappal korábban még 30-as volt a BMI-je.


Ezért fontos, hogy komplex szűrőmódszert használjunk, és tovább lépjünk a MUST második lépcsőfokára: a nem szándékos testtömegvesztésre. Ez már azt mutatja meg nekünk, hogy milyen volt a beteg korábbi testsúlya, és ezáltal objektíven értékelhetjük ki a testsúlyváltozás irányát is.

Példa:
Amennyiben gondozottunk az elmúlt három hónapban, szándékos fogyókúra nélkül elveszítette a testtömegének 5%-át, akkor már az alultápláltság közepes rizikója áll fenn!


Természetesen a tápláltsági állapotot a betegségek is befolyásolják. Egyrészről csökkentik az étvágyat, másrészről - már a kisebb betegségek is - akár 30-50%-kal növelhetik a szervezet energia- és tápanyagszükségletét. A MUST szűrőmódszer ezért a betegségek étvágyra és táplálkozásra gyakorolt hatásait is figyelembe veszi, mint a jövőbeni tápláltsági állapot kockázati tényezőit.

Példa:
Amennyiben a beteg előreláthatólag 5 napig nem fog tudni enni, a MUST szűrő módszer a beteg tápláltsági állapotát már a magas kockázati csoportba sorolja.

[Vissza a lap tetejére]

Hasznos linkek:

Következő hírlevünkig is, számos hasznos és gyakorlatias cikket olvashat a táplálásterápia témakörében honlapunkon:

» MUST komplex szűrés lépései >
» Szakmai protokollok gyűjteménye >
» A szociális otthonokban élők tápláltsági állapota (Praxis, 16.évf.3.sz.) >


Dietetikus válaszol

Vissza

Táplálás - decubitusban

"Milyen módon segíti a terápiás táplálás a decubitus gyógyulását?"

Dietetikus válasza:

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja szerint a decubitus kezelésében nagy szerepet kap a táplálásterápia is, amely során 1-1,5 g/ttkg fehérje, 1 ml/kcal folyadék, arginin, antioxidáns mix és cink adása előnyös.

A fehérje az exudációból származó veszteséget pótolja, lassítja a katabolikus folyamatokat, és fontos szerepet játszik a kollagén szintézisben is.
Az arginin javítja a terület vérellátását, fokozza a kollagén szintézist és szakítószilárdságot, valamint gyorsítja a sebgyógyulási folyamatokat.
A cink serkenti a szövetek regenerálódását.

Otthonos történet

Vissza

Kincs ami van!
Vidám pillanatok az otthonokban

Már több éve dolgoztam egy szociális otthonban foglalkoztatóként. A lakók ismerték életem történetét, rendszeres kapcsolatban álltak családom tagjaival... Az otthonban átszervezések történtek, s így megüresedett a főnővéri állás, amelyet én is megpályáztam, s meg is nyertem. Erről természetesen a lakók semmit sem sejtettek...

Eljött az idő, amikor is az Igazgató úr kihirdette az idősek közt az új változást. Izgatott voltam, hogyan reagálnak a változásra? Nagyon kíváncsi voltam, hiszen szinte mindenkihez szorosan kötődtem. Az ebédlőben, étkezés előtt Igazgató úr kijelentette, hogy -„A főnővéri állást Kovácsné Nagy Ilona nyerte meg, akinek szeretettel gratulálunk!”

Udvarias, semmitmondó taps hallatszott, s a lakók hozzáfogtak kanalazni a levest. Nem értettem a dolgot. Semmi érdeklődést nem láttam az arcokon, még csak beszélgetni sem beszélgettek, csak ettek. Igazgató úr eltávozott az ebédlőből, a lakók pedig folytatták tovább az evést. Egyszer csak Ilonka néni, /aki nagyon szerette a családomat, s tartotta is a kapcsolatot velünk/ magához hívott. Halkan megkérdezte:

- Ilike! Mondja már, ki az a Kovácsné Nagy Ilona? Nem ismerem.
- Én vagyok az Ilonka néni! - válaszoltam nevetve.
- Maga?? - kérdezte.
- Igen.
- Nahát! - kiáltott fel Ilonka néni - Azt tudtam, hogy Nagy Ilike, dehogy Ilona, és még Kovácsné is azt azért nem gondoltam volna!

Hát ennyit a kommunikációról, az információ átadásról.